fotoheaderVOonderbouw

Werkgebied

werkgebied

Het werkgebied van PPTMB bestaat grofweg uit de regio's Tilburg (w.o. Berkel-Enschot & Udenhout) en Waalwijk (w.o. Sprang-Capelle & Waspik).

Verder gaat het om:

 •  Alphen-Chaam
 •  Baarle-Nassau
       (o.a. Ulicoten)
 •  Dongen
       (o.a. 's Gravenmoer)
 •  Gilze en Rijen
       (o.a. Molenschot)
 •  Goirle
       (o.a. Riel)
 •  Hilvarenbeek
       (o.a. Baarschot, Biest-
       Houtakker, Diessen,
       Esbeek, Haghorst)
 •  Loon op Zand
       (o.a. Kaatsheuvel)
 •  Oirschot
 •  Oisterwijk & Moergestel
 •  Reusel-De Mierden
 •  delen van Breda
       (o.a. Bavel)
 •  delen van Heusden
       (o.a. Hulten)
 •  delen van Oosterhout

Projecten voortgezet onderwijs (onderbouw)

Op deze pagina vind je een keur aan projecten en activiteiten waarmee je invulling kunt geven aan techniekonderwijs in de onderbouw van het vo.

We beginnen met de activiteiten van PPTMB, gevolgd door diverse projecten waarvan wij denken dat ze zeer de moeite waard zijn.

Projecten en activiteiten PPTMB

Contacten met bedrijven

We willen graag dat meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de wetenschap en techniek. Daarom is het belangrijk dat jouw leerlingen ook praktijkervaring opdoen. Dat kan in de vorm van bedrijfsbezoeken, gastlessen en/of bedrijven die materialen beschikbaar stellen.

PPTMB heeft het opbouwen en onderhouden van contacten met technische bedrijven dan ook hoog in het vaandel staan. Scholen die in contact willen komen met bedrijven en/of zoeken naar een bepaald soort bedrijf, kunnen een mail sturen naar Annelies van Helvoort.

Netwerk van scholen

Netwerkavonden en inspiratiemiddagen voor (po), vmbo en vo. Het is slechts een greep uit het jaarprogramma van PPTMB voor het schooljaar 2016/2017.

Er komen 4 netwerkavonden per jaar voor zo’n 25 tot maximaal 30 docenten. Die worden ontvangen door de accountmanagers onderwijs van PPTMB. Het 2 uur durende programma zal bestaan uit lezingen, workshops en presentaties. En natuurlijk is er altijd ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en good practices.

In het Ontdekstation in de Spoorzone in Tilburg zullen 2 keer per jaar inspiratiemiddagen worden georganiseerd voor leerkrachten po en docenten vmbo/vo. We mikken op 80 po-leerkrachten en 35 vmbo-/vo-docenten. Het programma duurt 3,5 uur en zal net als bij de netwerkavonden bestaan uit lezingen, workshops en presentaties van de deelnemers.

Ontdekstation

Het Ontdekstation is een ingerichte hal in de Spoorzone in Tilburg. Een plaats waar scholieren en studenten, maar ook hun ouders zich kunnen onderdompelen in de wondere wereld van wetenschap en techniek.

In het Ontdekstation zullen o.a. verhalen worden verteld waar oplossingen voor moeten komen. De beste daarvan worden vervolgens door studenten vmbo en mbo vervaardigd/gemaakt. Kinderen/scholieren kunnen hun eigen film maken, technische zaken in en uit elkaar halen en workshops techniek volgen.

In de iets verdere toekomst zullen er onderwijskundige programma’s (gedeeltelijk) worden uitgevoerd (po/vmbo/mbo/hbo).

Toekomstig Techniek Talent

Water, Energie & Natuur, Voeding & Vitaliteit, Mens & Medisch, Mobiliteit & Ruimte, Lifestyle & Design, Market & Money, Science & Exploration. Dat zijn de ingrediënten van Toekomstig Techniek Talent.

In alle 7 werelden is er interactief aandacht voor wetenschap & techniek. Bedrijven en opleidingen geven met hun activiteiten een kijkje achter de schermen. De leerlingen doen, kijken, beantwoorden, verwonderen en verbazen zich.

Toekomstig Techniek Talent is de bedoeld als ondersteuning bij de belangrijke profielkeuze waarvoor de leerlingen jaarlijks staan. We hopen dat steeds meer jongeren kiezen voor een technisch profiel.

Dit jaar organiseerden we Toekomstig Techniek Talent voor de tweede keer. In 2015 werd dit filmverslag gemaakt.

TTTalentenjacht

Onderdeel van Toekomstig Techniek Talent is de wedstrijd TTTalentenjacht. Alle deelnemers worden vooraf uitgedaagd een technisch bedrijf van de toekomst te bedenken, te ontwerpen en tijdens Toekomstig Techniek Talent in 1 minuut te presenteren. De beste teams kunnen € 250, € 150 en/of € 100 winnen, te besteden aan een excursie naar een technisch of wetenschappelijk bedrijf of museum.

Overige projecten en activiteiten

7 werelden van techniek

De wereld van techniek is breed en divers. Geen wonder dat jouw leerlingen niet direct een helder beeld hebben van hun mogelijkheden in de techniek. Door de techniekwereld in te delen in 7 afgebakende, herkenbare sectoren, is er voor iedere leerling wat te vinden. De nieuwe toolkit 7 werelden van techniek helpt je om ze een aantrekkelijk, realistisch en herkenbaar beeld te geven van werken in de technische sector.

De 7 werelden van techniek zijn Onze Planeet, Voeding & Gezondheid, Menselijk Lichaam, ‘Verkeer, Transport & Ruimte’, Creatief & Ontwerpen, Geld & Handel en Wetenschap & Ontdekken.

De nieuwe toolkit is speciaal ontwikkeld voor decanen, docenten en mentoren, en bevat materiaal waarmee je jouw adviesrol richting leerlingen nóg beter kunt vervullen. De toolkit bevat basisteksten voor elk van de 7 werelden, en bijbehorende voorbeeldberoepen met relevante informatie over competenties en opleidingsniveau. Daarnaast zijn er illustraties en foto’s van technische beroepen binnen de 7 werelden. De toolkit is gratis te downloaden.

De toolkit 7 werelden van de techniek is ontwikkeld door TechniekTalent.nu i.s.m. Platform Bèta Techniek, C3 en Otib.

Nieuwe fotoseries en een nieuw filmpje

Ook is er een nieuwe reeks foto’s verschenen van technici in voorbeeldberoepen. Deze zijn gratis te downloaden in de TechniekBeeldbank. De beroepen die zijn afgebeeld, representeren de 7 werelden van techniek.

Er staat ook een nieuw filmpje online dat meer inzicht biedt in de 7 werelden van techniek.

Ambassadeurs van de Techniek

Ambassadeurs van de Techniek zijn jonge, enthousiaste werknemers of techniekstudenten van max. 30 jaar. Ze geven gratis gastlessen aan leerlingen in de onderbouw van het vo (vmbo, havo en vwo). Daarin vertellen ze uit eigen ervaring wat techniek te bieden heeft. In de hoop dat de leerlingen kiezen voor een technisch profiel.

De ambassadeurs, afkomstig uit de regio van een school, verzorgen in duo’s klassikaal een interactief lesprogramma van een uur. Ze laten de breedheid van techniek zien aan de hand van de 7 werelden van techniek en brengen met hun persoonlijke verhaal hun enthousiasme over op de leerlingen.

Interesse voor een gastles door de Ambassadeurs van de Techniek? Neem dan contact op met het projectteam via 030-7511850 of klik hier voor het contactformulier. Er is ook een digitale flyer beschikbaar.

Vervolgmodule vmbo

Als logische follow-up van Ambassadeurs van de Techniek kunnen vmbo’s aan de slag met de module Doe(n) wat je leuk vindt. Met deze module zet je jouw leerlingen aan tot nadenken over de (technische) beroepen die bij hen passen. De module duurt één lesuur en kan met de hele klas worden gedaan.

Artcadia, Imagen Your Future

Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die nu kent, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, water en ons milieu? Er zijn nieuwe uitdagingen in de toekomststad Artcadia.

Artcadia, Imagine your future is een landelijke techniek- en kunstwedstrijd, gericht op havo/vwo2. In teams wordt gewerkt aan creatieve oplossingen die antwoord geven op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit gaat onder begeleiding van een docent op school. In de lessen wordt gebrainstormd, research gedaan en oplossingen bedacht. Het eindresultaat is een werkstuk in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander kunstwerk.

Finale

Een professionele vakjury selecteert 11 finalisten, een publieksjury selecteert via de website Artcadia.nl de twaalfde finalist. Deze 12 presenteren hun idee op de finaledag aan de vakjury. Die kiezen het meest creatieve, originele, technische en best gepresenteerde project. De bedenkers van het winnende project maken een onvergetelijke reis naar een project waar ARCADIS bij betrokken is.

Aanmelden voor de wedstrijd van 2016/2017 is niet meer mogelijk. Meer informatie vind je op Artcadia.nl.

BrainTrigger

Met BrainTrigger gaan kinderen en jongeren aan de slag met uitdagingen van echte bedrijven. De kids bedenken innovatieve oplossingen voor meer duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid. Zo ontdekken ze toekomstkansen in het bedrijfsleven, ontwikkelen hun analytisch denkvermogen en krijgen een beeld bij de rol van innovatie in onze maatschappij. De bedrijven profiteren van de nieuwe, frisse kijk op hun innovatie-uitdagingen. Bovendien interesseren ze toekomstige arbeidskrachten voor de eigen branche.

BrainTrigger wordt uitgevoerd met verschillende partners. In Midden-Brabant is dat PPTMB.

www.braintrigger.nl

Bright Day

Wie Bright Day zegt, zegt virtual reality, drones en bijvoorbeeld robotvoetbal. Het tech feest voor nieuwsgierig Nederland verhuist naar een grotere locatie, de Werkspoorkathedraal in Utrecht, en duurt nu 2 dagen. De programmering is op zaterdag en zondag gelijk, dus kies de dag die je het beste uitkomt.

Kijk voor meer info en tickets op BrightDay.nl.

Dag van de Installatietechniek

Laat ze zelf ervaren dat zonder techniek alles stilstaat!

De Dag van de Installatietechniek bestaat uit een wandeling langs indrukwekkende installaties. Een deskundige zorgt voor uitleg. Zo krijgen de leerlingen een indruk van de complexiteit van wensen en behoeften waar deze installaties slimme, klant- en milieuvriendelijke oplossingen voor bieden. De wandeling eindigt met een consumptie. Daar kunnen de kids hun laatste vragen stellen en hun eerste ervaring opdoen met techniek aan één van de techniektafeltjes.

Deelname is gratis.

Meer weten? Neem contact op met de organisatoren.

Eureka!Cup

De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met een jaarlijks wisselend technologisch en (natuur)wetenschappelijk thema voor jongeren in de onderbouw van havo en vwo. Samen met bedrijven gaan de leerlingen aan de slag met ontwerpopdrachten die aansluiten bij hun belevingswereld. Het gaat om realistische vraagstukken waar deze bedrijven ook zelf mee bezig zijn.

De ontwerpopdrachten worden aangeboden als lesmateriaal. Daarmee lopen de leerlingen stap voor stap door het ontwerpproces en worden aangemoedigd om innovatieve oplossingen te bedenken.

Op de Eureka!Day wordt hun ontwerp aan de ultieme test onderworpen onder de kritische blik van een professionele jury. Welk team weet de Eureka!Cup in de wacht te slepen?

Kijk voor meer informatie en het jaarthema op de website Eureka!Cup. Hier kun je jouw leerlingen ook aanmelden.

FIRST LEGO®League

Op zoek naar een spannend onderwijsprogramma dat leerlingen laat werken aan de skills die tegenwoordig nodig zijn? Dat tegelijkertijd invulling geeft aan jouw techniekonderwijs en toch behapbaar is voor de docent? Dan is de FIRST LEGO®League (8 t/m 14/15 jaar) een geschikte activiteit.

Tijdens de competitie staan het ontdekkend en onderzoekend leren centraal. Naast het onderzoek, ontwerpen en bouwen je leerlingen machines en robots op basis van LEGO® materialen. De FLL is een internationale wedstrijd. De teams komen uiteindelijk met hun uitvindingen en robots samen op de regionale voorrondes waar ze strijden om een plaats in de FLL Benelux-finale.

Deelname maakt scholieren enthousiast voor wetenschap en techniek. Naast technische kennis ontwikkelen ze belangrijke real-life vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren en creatief denken.

Voor meer informatie en inschrijven: www.FIRST-Brabant.nl

Er is een bijdrage in de kosten mogelijk. Wil je daarvoor in aanmerking komen, stuur dan een e-mail naar Annelies van Helvoort.

Mindstorm robot programmeren

Hoe technisch is technisch lego en hoe technisch zijn jouw leerlingen? In deze workshop leren ze een robotje van Lego te bouwen en te programmeren zodat die gaat bewegen.

De workshop kan door de hele klas worden gevolgd of door het team dat zich heeft ingeschreven voor de FIRST LEGO®League. Het team kan wat het heeft geleerd gebruiken om de wedstrijd misschien wel te winnen.

Kijk voor meer info op de website Technaplaza van Avans Hogeschool.

Gastlessen

Tijdens een gastles komt er een docent van Avans Hogeschool bij jou op school lesgeven over een bepaald thema. Dat kan bijvoorbeeld een onderwerp zijn waar jullie op school een project over doen. Soms verzorgen studenten van Avans de gastles. Ze weten precies wat jouw leerlingen nodig hebben. Ook kunnen ze helpen bij de profielkeuze en misschien wel opleidingskeuze.

Er zijn verschillende gastlessen mogelijk. Voorbeelden vind je op de website Technaplaza.

Girlsday

Girlsday wordt jaarlijks georganiseerd. Het event richt zich op meisjes uit groep 7 & 8 van de basisschool en de 1e en 2e klas van de middelbare school. Girls van 10 tot 15 jaar maken er kennis met bèta, techniek en ICT.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Kijk voor meer informatie op de website van VHTO. Op de site kun je je tzt ook aanmelden.

Junior Innovation Challenge

De wereld verandert snel. Innovatie is overal en goede ideeën zijn niet voorbehouden aan volwassenen, bedrijven of instellingen. Daarom worden jongeren tussen de 10 en 16 jaar uitgedaagd mee te doen aan de Junior Innovation Challenge (powered by Jet-Net), een landelijke competitie die wordt gehouden om ze de kans te geven mee te denken over innovatie in Nederland. De wedstrijd is voor alle basis- en middelbare scholen in Nederland. Het wordt een spannende competitie tussen de Nederlandse provincies.

Kijk voor meer informatie op de website van de Junior Innovation Challenge.

Kennismakingsweken Techniek en ICT

Twee keer per schooljaar (in november en januari) organiseert Avans Hogeschool voor leerlingen havo3/vwo3 de Kennismakingsweken Techniek en ICT. Je biedt jouw leerlingen de kans een halve dag proeven te doen op één van de Avans-locaties. Zij krijgen een idee wat de technische richtingen inhouden en leren de vakgebieden kennen. Ook horen ze meer over de diverse mogelijkheden die de hogeschool te bieden heeft. Deelname aan de kennismakingsweken kan helpen bij de profielkeuze.

Voor meer info: Technaplaza

Een aanvraag indienen?

Neem contact op met Avans Hogeschool.

Make the Match

Make The Match, een project dat door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd gekozen tot 1 van de 10 best practices, is voor vmbo/havo-leerlingen die nog een profiel of vakkenpakket moeten kiezen. Vanuit Onderzoekend en Ontwerpend Leren bedenken zij een technische oplossing voor een probleem.

In groepjes vormen ze een eigen bedrijfje. De bedachte oplossing wordt uitgewerkt in een ontwerp en een prototype. Het eindproduct presenteren ze op een slotevenement waar ook de ouders voor worden uitgenodigd. De teams met de beste ideeën ontvangen van de jury een prijs.

Kijk hier voor meer informatie over Make the Match.

Meesterproef (Technasium)

Bij Avans Hogeschool kunnen leerlingen in de laatste klas van het vmbo, havo en vwo terecht voor (onderwerpen voor) hun meesterproef. Ze kiezen hun onderwerp natuurlijk zelf, want bij de meesterproef is het de bedoeling dat de leerlingen zelf het initiatief nemen. Als jij dat willen, helpt Avans ze op weg. Bijvoorbeeld door kritisch mee te kijken naar de vraagstelling. En met deskundige informatie, als de hogeschool die in huis heeft.

Onderwerpen voor hun meesterproef, waarbij Avans Hogeschool ze kan helpen, vinden je leerlingen op: Technaplaza.

Ontwerp & Ontdekconferentie

Jarenlang organiseerde Vedotech een conferentie voor o.a. onderbouwdocenten (installatie)techniek, natuurkunde, scheikunde en biologie. In 2013 is de conferentie omgedoopt tot Ontwerp & Ontdekconferentie en waren voor het eerst leden van de NVON en VDTI betrokken. Op 4 december 2014 was in het Evoluon in Eindhoven de 2e editie, een dag met workshops, excursies naar omliggende bedrijven, lezingen, een informatiemarkt en ontmoetingen.

Onderwijs en bedrijfsleven kunnen niet los van elkaar functioneren. Bedrijven hebben grote behoefte aan kwalitatief goed geschoold personeel. En voor scholen is het belangrijk dat het lesprogramma is afgestemd op de wensen en ontwikkelingen van het bedrijfsleven.

Profielwerkstuk

Avans Hogeschool biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor het maken van profielwerkstukken. Studenten van Avans helpen de leerlingen in de laatste klas van het vmbo, havo en vwo verder. Ze krijgen een informatiepakket en begeleiding, of antwoord op hun vragen.

Voor meer informatie kunnen je leerlingen kijken op de website: Technaplaza.

Projecten

Avans Hogeschool biedt op dit moment twee projecten aan, het Cola-project en SOS Kinderdorpen. Beide projecten bestaan uit meerdere lessen en workshops zodat ze goed kunnen worden verkend en uitgediept. Je leerlingen gaan ook actief aan de slag.

Kijk voor meer informatie over de projectonderwerpen van Avans Hogeschool op: Techniekplaza.

Stichting C3

Stichting C3 promoot de chemie, de opleidingen en de beroepen in de chemie, life sciences en procestechniek onder jongeren. Middelbare scholieren krijgen een goed beeld wat de beroepen in de chemische sector inhouden.

C3 bereikt kinderen en jongeren voornamelijk via het onderwijs. De stichting hanteert een ketenaanpak: van basisschoolkinderen tot middelbare scholieren (vmbo tot vwo, onderbouw tot bovenbouw).

Op de website van C3 staan tientallen chemische proefjes, lesmodules & -ideeën, activiteiten en speciale projecten voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Stichting Kennisplein

Stichting Kennisplein richt haar activiteiten op leerlingen in het basis- en  voortgezet onderwijs, met als doel dat zij zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. De nadruk ligt op

 •  zelfontwikkeling van leerlingen,
 •  het aanpakken van leerachterstanden,
 •  het voorkomen van vroegtijdige schooluitval
 •  en het bevorderen van de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen.

Onderwijs, ambitie, maatschappelijke betrokkenheid en zelfontplooiing zijn kernbegrippen die passen binnen het antwoord van Stichting Kennisplein op een grote maatschappelijke behoefte.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van de stichting.

TechNetkringen

Een TechNetkring is een netwerk dat een vmbo- of mbo-school vormt met minimaal acht technische bedrijven. Samen werken zij aan aantrekkelijker techniekonderwijs en een betere loopbaanoriëntatie voor jongeren.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van TechNet.

TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van 8 technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Om dat te bereiken richt TechniekTalent.nu zich met een scala aan activiteiten op zowel het bedrijfsleven als het onderwijs. Het belang van de (jonge) technicus staat daarbij voorop.

Veel technische bedrijven zitten nu al te springen om jong technisch talent. De komende jaren zal de vraag ernaar blijven stijgen. Jonge technici kunnen in alle luxe kiezen wat ze willen. TechniekTalent.nu helpt bedrijven begeerde werkgevers te worden waar jouw leerlingen graag willen (blijven) werken.

TechniekTalent.nu heeft zelfs een eigen radiozender. Radio TechKnow helpt bedrijven bij de werving en het behoud van jonge technici voor hun bedrijf.

Meer weten over TechniekTalent.nu? Neem een kijkje op hun website.

Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Elk jaar krijgt heel Nederland de kans om backstage te gaan bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Om zo live wetenschap en technologie te beleven.

Techfinder

Nieuwsgierig of er nog meer is? Neem dan een kijkje opTechfinder.nl. Wetenschap- en technologieaanbod op maat. Compleet, overzichtelijk, makkelijk…

Op de site kun je ook je ervaringen met een project delen, zodat andere scholen daarmee rekening kunnen houden.

Nieuws

Projecten

Bij Projecten op deze website een overzicht van tientallen projecten en activiteiten voor po, vo en mbo. Een bezoekje meer dan waard!

Activiteiten vo onderbouw

BeursVanBerlagetechniek13techniek17MeidendagVak2Slag

techniek25Braintrigger3

Dag vd Installatietechniek

EurekaCup

Mindstorm programmeren robot

Girlsday

Make te Match

evoluon-bezienswaardigheden-1(p-location,871)(c-0)

Dag vd Installatietechniek2

logo St. Kennisplein

Techniek1

 2834527z73Vck-cut2Braintrigger2

nieuwsbriefPPTMBJanuariVO

over-avans-980x240Meidendag2fotoNieuws2Maquettebouw1214329XofDTt4555136hKoshJ41081619qtkJ8

Infographic projecten

01cf1640523bc86dc6af8013fc89fe2d7e94959143Netwerkbijeenkomst 9 maart 2015

fotoheaderHomeFLL2techniek17watson_computerEurekaCup2TechbaseFLL-bijgesnedenTechniekTalentDSC_0080techniek6shapeimage_1logo