fotoheaderVObovenbouw

Werkgebied

werkgebied

Het werkgebied van PPTMB bestaat grofweg uit de regio's Tilburg (w.o. Berkel-Enschot & Udenhout) en Waalwijk (w.o. Sprang-Capelle & Waspik).

Verder gaat het om:

 •  Alphen-Chaam
 •  Baarle-Nassau
       (o.a. Ulicoten)
 •  Dongen
       (o.a. 's Gravenmoer)
 •  Gilze en Rijen
       (o.a. Molenschot)
 •  Goirle
       (o.a. Riel)
 •  Hilvarenbeek
       (o.a. Baarschot, Biest-
       Houtakker, Diessen,
       Esbeek, Haghorst)
 •  Loon op Zand
       (o.a. Kaatsheuvel)
 •  Oirschot
 •  Oisterwijk & Moergestel
 •  Reusel-De Mierden
 •  delen van Breda
       (o.a. Bavel)
 •  delen van Heusden
       (o.a. Hulten)
 •  delen van Oosterhout

Projecten voortgezet onderwijs (bovenbouw)

Op deze pagina vind je een keur aan projecten en activiteiten waarmee je invulling kunt geven aan techniekonderwijs in de bovenbouw van het vo.

We beginnen met de activiteiten van PPTMB, gevolgd door diverse projecten waarvan wij denken dat ze zeer de moeite waard zijn.

Projecten en activiteiten PPTMB

Contacten met bedrijven

We willen dat meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de wetenschap en techniek. Daarom is het belangrijk dat jouw leerlingen ook praktijkervaring opdoen. Dat kan in de vorm van bedrijfsbezoeken, gastlessen en/of bedrijven die materialen beschikbaar stellen. PPTMB heeft het opbouwen en onderhouden van contacten met technische bedrijven dan ook hoog in het vaandel staan. 

Scholen die in contact willen komen met bedrijven en/of zoeken naar een bepaald soort bedrijf, kunnen een mail sturen naar Annelies van Helvoort.

Netwerk van scholen

Netwerkavonden en inspiratiemiddagen voor (po), vmbo en vo. Het is slechts een greep uit het jaarprogramma van PPTMB voor het schooljaar 2016/2017.

Er komen 4 netwerkavonden per jaar voor zo’n 25 tot maximaal 30 docenten. Die worden ontvangen door de accountmanagers onderwijs van PPTMB. Het 2 uur durende programma zal bestaan uit lezingen, workshops en presentaties. En natuurlijk is er altijd ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en good practices.

In het Ontdekstation in de Spoorzone in Tilburg zullen 2 keer per jaar inspiratiemiddagen worden georganiseerd voor leerkrachten po en docenten vmbo/vo. We mikken op 80 po-leerkrachten en 35 vmbo-/vo-docenten. Het programma duurt 3,5 uur en zal net als bij de netwerkavonden bestaan uit lezingen, workshops en presentaties van de deelnemers.

Ontdekstation

Het Ontdekstation is een ingerichte hal in de Spoorzone in Tilburg. Een plaats waar scholieren en studenten, maar ook hun ouders zich kunnen onderdompelen in de wondere wereld van wetenschap en techniek.

In het Ontdekstation zullen o.a. verhalen worden verteld waar oplossingen voor moeten komen. De beste daarvan worden vervolgens door studenten vmbo en mbo vervaardigd/gemaakt. Kinderen/scholieren kunnen hun eigen film maken, technische zaken in en uit elkaar halen en workshops techniek volgen.

In de iets verdere toekomst zullen er onderwijskundige programma’s (gedeeltelijk) worden uitgevoerd (po/vmbo/mbo/hbo).

Vak2Slag

Eén van de meest succesvolle en effectieve initiatieven van PPTMB is Vak2Slag. De formule richt zich op leerlingen in het 4e jaar van de theoretische leerweg VMBO, die al weten dat ze ‘iets‘ met techniek willen gaan doen. Gedurende 18 middagen gaan ze op bezoek bij het ROC Tilburg en diverse bedrijven. Ze maken op een aansprekende manier kennis met de meest uiteenlopende richtingen binnen de techniek. Goed voorbereid, weten ze beter waarvoor ze straks na het VMBO kiezen. En neemt de kans op uitval door een verkeerde studiekeuze aanzienlijk af.

De formule en varianten hierop hebben hun waarde bewezen. Om nog succesvoller te zijn, gaat PPTMB samen met het ROC en vo-scholen onderzoeken of er mogelijkheden bestaan om het maken van het sectorwerkstuk hiermee te combineren. Het werkstuk zal dan geheel of gedeeltelijk op het ROC gemaakt gaan worden.

Als je meer wilt weten over Vak2Slag, stuur dan een e-mail naar Adrie van den Oetelaar en/of Hans Willemse.

Overige projecten en activiteiten

7 werelden van techniek

De wereld van techniek is breed en divers. Geen wonder dat jouw leerlingen niet direct een helder beeld hebben van hun mogelijkheden in de techniek. Door de techniekwereld in te delen in 7 afgebakende, herkenbare sectoren, is er voor iedere leerling wat te vinden. De nieuwe toolkit 7 werelden van techniek helpt je om ze een aantrekkelijk, realistisch en herkenbaar beeld te geven van werken in de technische sector.

De 7 werelden van techniek zijn Onze Planeet, Voeding & Gezondheid, Menselijk Lichaam, ‘Verkeer, Transport & Ruimte’, Creatief & Ontwerpen, Geld & Handel en Wetenschap & Ontdekken.

De nieuwe toolkit is speciaal ontwikkeld voor decanen, docenten en mentoren, en bevat materiaal waarmee je jouw adviesrol richting leerlingen nóg beter kunt vervullen. De toolkit bevat basisteksten voor elk van de 7 werelden, en bijbehorende voorbeeldberoepen met relevante informatie over competenties en opleidingsniveau. Daarnaast zijn er illustraties en foto’s van technische beroepen binnen de 7 werelden. De toolkit is gratis te downloaden.

De toolkit 7 werelden van de techniek is ontwikkeld door TechniekTalent.nu i.s.m. Platform Bèta Techniek, C3 en Otib.

Nieuwe fotoseries en een nieuw filmpje

Ook is er een nieuwe reeks foto’s verschenen van technici in voorbeeldberoepen. Deze zijn gratis te downloaden in de TechniekBeeldbank. De beroepen die zijn afgebeeld, representeren de 7 werelden van techniek.

Er staat ook een nieuw filmpje online dat meer inzicht biedt in de 7 werelden van techniek.

BrainTrigger

Met BrainTrigger gaan kinderen en jongeren aan de slag met uitdagingen van echte bedrijven. De kids bedenken innovatieve oplossingen voor meer duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid. Zo ontdekken ze toekomstkansen in het bedrijfsleven, ontwikkelen hun analytisch denkvermogen en krijgen een beeld bij de rol van innovatie in onze maatschappij. De bedrijven profiteren van de nieuwe, frisse kijk op hun innovatie-uitdagingen. Bovendien interesseren ze toekomstige arbeidskrachten voor de eigen branche.

BrainTrigger wordt uitgevoerd met verschillende partners. In Midden-Brabant is dat PPTMB.

www.braintrigger.nl

Bright Day

Wie Bright Day zegt, zegt virtual reality, drones en bijvoorbeeld robotvoetbal. Het tech feest voor nieuwsgierig Nederland verhuist naar een grotere locatie, de Werkspoorkathedraal in Utrecht, en duurt nu 2 dagen. De programmering is op zaterdag en zondag gelijk, dus kies de dag die je het beste uitkomt.

Kijk voor meer info en tickets op BrightDay.nl.

Cursus wiskunde en/of natuurkunde

Diploma op zak maar daarbij ontbreekt kennis van de vakken wis- en/of natuurkunde? Of bestaat het vermoeden dat die kennis niet (meer) voldoende op niveau is? Er zijn opleidingen om daar iets aan te doen. Avans Hogeschool helpt bij het zoeken naar een cursus wis- en/of natuurkunde die past bij de gekozen vervolgopleiding.

Een aanvraag voor een wis-/natuurkundecursus kan worden ingediend op de speciale website van Avans: Technaplaza.

Gastlessen

Dit zijn lessen die door docenten of studenten van Avans op jouw school worden gegeven. De lessen hebben altijd één onderwerp dat in de les wordt behandeld .

Voorbeelden van gastlessen vind je op de website Technaplaza.

Junior Vakkanjers

Samenwerken. Alles uit je vakmanschap halen. Creatieve oplossingen bedenken. Leren. Dat is meedoen aan de Junior VakkanjerWedstrijden. Leerlingen bovenbouw vmbo techniek werken in teams van 5 of in duo’s aan een wedstrijdopdracht. Doel van de wedstrijd is leerlingen bevestigen in hun keuze voor techniek en het bevorderen van de instroom.

Met de Junior VakkanjerWedstrijden ontdekken ze wat ze met hun creativiteit, vakmanschap en spirit kunnen maken. De wedstrijden bieden scholen bovendien een ideaal platform voor techniekpromotie richting (potentiële) leerlingen, ouders en bedrijven. De beste teams van de school gaan door naar de regiofinales. De winnaars daarvan strijden om de titel tijdens een landelijk slot-event.

De inschrijving is geopend! Meer weten? Kijk dan op de site van de Vakkanjers. Deelname is gratis.

Meidendag

Stichting Meidendag vindt het belangrijk dat jongeren een goed beeld krijgen van techniek. Primaire doelstelling van de stichting is dat meer vrouwen kiezen voor een studie en loopbaan in de wetenschap en techniek. Omdat vaak goede voorlichting ontbreekt overwegen maar weinig meiden de stap naar techniek te maken. Jammer, want het is een erg veelzijdige en inspirerende sector!

Door het organiseren van Meidendagen komen meiden in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs op een luchtige, niet-schoolse manier in aanraking met techniek. En ontdekken dat de techniekwereld juist heel boeiend en geschikt is voor dames.

In Brabant vindt Meidendag jaarlijks in april plaats, georganiseerd in samenwerking met Avans Hogeschool. Kijk voor meer info op de website van St. Meidendag.

Vanaf februari kunnen meiden zich hier ook aanmelden.

Proefstuderen

Leerlingen in de bovenbouw kunnen bij Avans Hogeschool zelf ervaren hoe het is om op het hbo te studeren? Ze kiezen dan voor een dag of dagdeel proefstuderen. Proefstuderen gebeurt in een groep. De leerlingen volgen een speciaal introductieprogramma met proeflessen of een project.

Technaplaza.nl

Voor leerlingen die na een proefstudeerdag Elektrotechniek alles nog eens willen nalezen, is er materiaal beschikbaar.

Stagebezoek

Om écht te ervaren wat een beroep inhoudt, moet je het ervaren! Meelopen, meewerken en met een echte professional van gedachten wisselen over keuzes, valkuilen en mogelijkheden, geven een goed beeld van wat jouw leerling nu echt aan zijn of haar opleiding heeft.

Leerlingen kunnen daarom een middag meekijken op een stageadres. Studenten van Avans Hogeschool die stagelopen, nemen ze zo’n middag onder hun hoede. Zo krijgen ze een goed beroepsbeeld, waaraan ze eigen interesses, capaciteiten en motivatie kunnen koppelen. De leerlingen krijgen een rondleiding en kijken mee bij de stagewerkzaamheden. De stagiair vertelt ze meer over vooropleiding en profielkeuze. En over hun studie-ervaringen tot nu toe.

Leerlingen kunnen een e-mail sturen met daarin hun naam en interessegebied. Bijvoorbeeld iets in de bouw of juist op een lab. Avans gaat dan op zoek naar een passende stagiair.

Stichting C3

Stichting C3 promoot de chemie, de opleidingen en de beroepen in de chemie, life sciences en procestechniek onder jongeren. Middelbare scholieren krijgen een goed beeld wat de beroepen in de chemische sector inhouden.

C3 bereikt kinderen en jongeren voornamelijk via het onderwijs. De stichting hanteert een ketenaanpak: van basisschoolkinderen tot middelbare scholieren (vmbo tot vwo, onderbouw tot bovenbouw).

Het is zeer de moeite waard eens een kijkje te nemen op de website van C3. Je vindt er tientallen proefjes, lesmodules & ideeën, activiteiten en projecten voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

TechNetkringen

Een TechNetkring is een netwerk dat een vmbo- of mbo-school vormt met minimaal acht technische bedrijven. Samen werken zij aan aantrekkelijker techniekonderwijs en een betere loopbaanoriëntatie voor jongeren.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van TechNet.

TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van 8 technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Om dat te bereiken richt TechniekTalent.nu zich met een scala aan activiteiten op zowel het bedrijfsleven als het onderwijs. Het belang van de (jonge) technicus staat daarbij voorop.

Veel technische bedrijven zitten nu al te springen om jong technisch talent. De komende jaren zal de vraag ernaar blijven stijgen. Jonge technici kunnen in alle luxe kiezen wat ze willen. TechniekTalent.nu helpt bedrijven begeerde werkgevers te worden waar jouw leerlingen graag willen (blijven) werken.

TechniekTalent.nu heeft zelfs een eigen radiozender. Radio TechKnow helpt bedrijven bij de werving en het behoud van jonge technici voor hun bedrijf.

Meer weten over TechniekTalent.nu? Neem een kijkje op hun website.

Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Elk jaar krijgt heel Nederland de kans om backstage te gaan bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Om zo live wetenschap en technologie te beleven.

Techfinder

Nieuwsgierig of er nog meer is? Neem dan een kijkje opTechfinder.nl. Wetenschap- en technologieaanbod op maat. Compleet, overzichtelijk, makkelijk…

Op de site kun je ook je ervaringen met een project delen, zodat andere scholen daarmee rekening kunnen houden.

 

Nieuws

Projecten

Bij Projecten op deze website een overzicht van tientallen projecten en activiteiten voor po, vo en mbo. Een bezoekje meer dan waard!

Activiteiten vo bovenbouw

Vak2Slag

Braintrigger2