fotoheaderMBO

Werkgebied

werkgebied

Het werkgebied van PPTMB bestaat grofweg uit de regio's Tilburg (w.o. Berkel-Enschot & Udenhout) en Waalwijk (w.o. Sprang-Capelle & Waspik).

Verder gaat het om:

 •  Alphen-Chaam
 •  Baarle-Nassau
       (o.a. Ulicoten)
 •  Dongen
       (o.a. 's Gravenmoer)
 •  Gilze en Rijen
       (o.a. Molenschot)
 •  Goirle
       (o.a. Riel)
 •  Hilvarenbeek
       (o.a. Baarschot, Biest-
       Houtakker, Diessen,
       Esbeek, Haghorst)
 •  Loon op Zand
       (o.a. Kaatsheuvel)
 •  Oirschot
 •  Oisterwijk & Moergestel
 •  Reusel-De Mierden
 •  delen van Breda
       (o.a. Bavel)
 •  delen van Heusden
       (o.a. Hulten)
 •  delen van Oosterhout

Projecten mbo

Op deze pagina vind je een keur aan projecten en activiteiten waarmee je invulling kunt geven aan techniekonderwijs op het mbo.

We beginnen met de activiteiten van PPTMB, gevolgd door diverse projecten waarvan wij denken dat ze zeer de moeite waard zijn.

Projecten en activiteiten PPTMB

Contacten met bedrijven

We willen bereiken dat meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de wetenschap en techniek. Daarom is het belangrijk dat jouw mbo-studenten ook praktijkervaring opdoen. Dat kan in de vorm van bedrijfsbezoeken, gastlessen en/of bedrijven die materialen beschikbaar stellen. PPTMB heeft het opbouwen en onderhouden van contacten met technische bedrijven dan ook hoog in het vaandel staan.

Wil je als school in contact komen met een bedrijf of ben je op zoek naar een bepaald soort bedrijf? Stuur een mail naar Annelies van Helvoort.

Ontdekstation

Het Ontdekstation is een ingerichte hal in de Spoorzone in Tilburg. Een plaats waar scholieren en studenten, maar ook hun ouders zich kunnen onderdompelen in de wondere wereld van wetenschap en techniek.

In het Ontdekstation zullen o.a. verhalen worden verteld waar oplossingen voor moeten komen. De beste daarvan worden vervolgens door studenten vmbo en mbo vervaardigd/gemaakt. Kinderen/scholieren kunnen hun eigen film maken, technische zaken in en uit elkaar halen en workshops techniek volgen.

In de iets verdere toekomst zullen er onderwijskundige programma’s (gedeeltelijk) worden uitgevoerd (po/vmbo/mbo/hbo).

Overige projecten en activiteiten

BrainTrigger

Met BrainTrigger gaan kinderen en jongeren aan de slag met uitdagingen vanuit echte bedrijven. Ze bedenken innovatieve oplossingen die bijdragen aan doelen op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid. Zo ontdekken ze toekomstkansen in het bedrijfsleven, ontwikkelen hun analytisch denkvermogen en krijgen beeld bij de rol van innovatie in onze maatschappij. De bedrijven profiteren van de nieuwe, frisse kijk op hun innovatie-uitdagingen. Bovendien interesseren ze toekomstige arbeidskrachten voor de eigen branche.

BrainTrigger wordt uitgevoerd met verschillende partners. In Midden-Brabant werkt BrainTrigger samen met PPTMB.

www.braintrigger.nl

Bright Day

Wie Bright Day zegt, zegt virtual reality, drones en bijvoorbeeld robotvoetbal. Het tech feest voor nieuwsgierig Nederland verhuist naar een grotere locatie, de Werkspoorkathedraal in Utrecht, en duurt nu 2 dagen. De programmering is op zaterdag en zondag gelijk, dus kies de dag die je het beste uitkomt.

Kijk voor meer info en tickets op BrightDay.nl.

Cursus wiskunde en/of natuurkunde

Bestaat het vermoeden dat de wis- en/of natuurkundekennis niet (meer) voldoende op niveau is? Er zijn opleidingen om daar iets aan te doen. Sommige bieden deze lesstof aan binnen een mbo-schakelprogramma, andere opleidingen bieden een aparte cursus wis- en/of natuurkunde aan naast het schakeltraject. Avans Hogeschool helpt bij het zoeken naar een cursus die past bij de gekozen vervolgopleiding.

Een aanvraag voor een wis-/natuurkundecursus kan worden ingediend op de speciale website van Avans Hogeschool: Technaplaza.

Gastlessen

Tijdens een gastles komt er een docent van Avans Hogeschool bij jou op school lesgeven over een bepaald thema. Voorbeelden van gastlessen vind je op Technaplaza.nl.

Mbo-middag

Jouw leerlingen zitten in het voorlaatste of laatste jaar van hun mbo-opleiding en willen doorstuderen aan het hbo. Door deelname aan de jaarlijkse Mbo-middag van Avans Hogeschool  oriënteren ze zich alvast op hun toekomst. En komen meer te weten over de overgang van mbo naar hbo.

Tijdens de Mbo-middag (in Breda of Den Bosch) gaat een panel van Avans-studenten en een decaan in op al hun vragen, bijvoorbeeld over beroepsperspectief, verkorte leerroutes, lesstof en roosters. En ze horen meer over de overeenkomsten en verschillen tussen studeren aan het mbo en hbo.

De Mbo-middag heeft geen toegevoegde waarde voor mbo-ers die één van de schakelprogramma’s van Avans Hogeschool volgen.

Neem voor meer informatie over de Mbo-middag een kijkje op de website van Avans.

Meidendag

Stichting Meidendag vindt het belangrijk dat jongeren een goed beeld krijgen van techniek. Primaire doelstelling van de stichting is dat meer vrouwen kiezen voor een studie en loopbaan in de wetenschap en techniek. Omdat vaak goede voorlichting ontbreekt overwegen maar weinig meiden de stap naar techniek te maken. Jammer, want het is een erg veelzijdige en inspirerende sector!

Door het organiseren van Meidendagen komen meiden in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs op een luchtige, niet-schoolse manier in aanraking met techniek. En ontdekken dat de techniekwereld juist heel boeiend en geschikt is voor dames.

In Brabant vindt Meidendag jaarlijks in april plaats, georganiseerd i.s.m. Avans Hogeschool. 

Kijk voor meer info op de website van St. Meidendag.

Vanaf februari kunnen meiden zich hier ook aanmelden.

Proefstuderen

Mbo-studenten kunnen bij Avans Hogeschool zelf ervaren hoe het is om op het hbo te studeren? Ze kiezen dan voor een dag of dagdeel proefstuderen. Proefstuderen gebeurt in een groep. De leerlingen volgen een speciaal introductieprogramma met proeflessen of een project.

Meer info vinden jouw leerlingen op de website van Avans. Hier kunnen ze zich ook aanmelden.

Schakelprogramma’s

Avans Hogeschool biedt schakelprogramma’s aan voor het mbo. Een schakelprogramma is een aansluittraject van enkele weken bij Avans waarbij de mbo-er al een indruk krijgt van het studeren aan het hbo.

De diverse opleidingen bieden verschillende, eigen trajecten aan. Vaak is er een oriëntatiedag in het 3e jaar mbo en een doorstroomprogramma van meerdere weken tijdens de stage. Daarbij volgen de studenten één dag in de week het programma bij Avans Hogeschool. Zo worden ze extra goed voorbereid op hun hbo-studie en sluiten hun opleidingen nog beter op elkaar aan.

Studenten kunnen voor specifieke informatie een e-mail sturen. Of laat ze een kijkje nemen op de website van Avans Hogeschool. Daar staat vaak meer informatie over het schakelprogramma bij de gekozen vervolgopleiding.

Stagebezoek

Voor mbo-ers die willen beleven hoe het is om op hbo-stage te gaan en de verschillen willen ervaren, bestaat de mogelijkheid een middag mee te kijken op een stageadres van een student van Avans Hogeschool. Zo krijgen ze een goed beroepsbeeld, waaraan ze eigen interesses, capaciteiten en motivatie kunnen koppelen.

De middag bestaat o.a. uit een rondleiding en de leerlingen kijken mee bij de stagewerkzaamheden. De stagiair vertelt ze meer over de studiekeuze en de ervaringen tot nu toe.

Leerlingen kunnen een e-mail sturen met daarin hun naam en interessegebied. Bijvoorbeeld iets in de bouw of juist op een lab. Avans gaat dan op zoek naar een passende stagiair.

TechNetkringen

Een TechNetkring is een netwerk dat een vmbo- of mbo-school vormt met minimaal acht technische bedrijven. Samen werken zij aan aantrekkelijker techniekonderwijs en een betere loopbaanoriëntatie voor jongeren,

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van TechNet.

TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van 8 technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Om dat te bereiken richt TechniekTalent.nu zich met een scala aan activiteiten op zowel het bedrijfsleven als het onderwijs. Het belang van de (jonge) technicus staat daarbij voorop.

Veel technische bedrijven zitten nu al te springen om jong technisch talent. De komende jaren zal de vraag ernaar blijven stijgen. Jonge technici kunnen in alle luxe kiezen wat ze willen. TechniekTalent.nu helpt bedrijven begeerde werkgevers te worden waar jouw leerlingen graag willen (blijven) werken.

TechniekTalent.nu heeft zelfs een eigen radiozender. Radio TechKnow helpt bedrijven bij de werving en het behoud van jonge technici voor hun bedrijf.

Meer weten over TechniekTalent.nu? Neem een kijkje op hun website.

Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Elk jaar krijgt heel Nederland de kans om backstage te gaan bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Om zo live wetenschap en technologie te beleven.

Techfinder

Nieuwsgierig of er nog meer is? Neem dan een kijkje op Techfinder.nl. Wetenschap- en technologieaanbod op maat. Compleet, overzichtelijk, makkelijk…

Op de site kun je ook je ervaringen met een project delen, zodat andere scholen daarmee rekening kunnen houden.

Nieuws

Projecten

Bij Projecten op deze website een overzicht van tientallen projecten en activiteiten voor po, vo en mbo. Een bezoekje meer dan waard!

Activiteiten mbo

Braintrigger

2834527z73Vck-cut2

Meidendag2